Kan vi skylde på sosiale medier for stormingen av Kongressen?

Kan vi skylde på sosiale medier for stormingen av Kongressen?

Den Amerikanske kongressen ble 6.januar 2021 angrepet av en gjeng med demonstranter. Felles for alle demonstrantene er at de var alle tilhengere av den daværende presidenten av USA, Donald Trump. Det har vært mange ulike spekulasjoner etter angrepet, deriblant om Trump sine jevnlige Twitter oppdateringer der han ber følgene sine møte opp utenfor kongressen 6. januar for å protestere kan ha vært det som «satte fyr på bålet», og om vi derfor kan skylde på sosiale medier og deres påvirkningskraft for angrepet?

Stormingen på den Amerikanske kongressen

Stormingen fant sted 6. januar 2021 i forbindelse med en politisk markering der Joe Biden tok over Donald Trump sin plass som den Amerikanske presidenten. Det hele startet som en fredelig protest men utviklet seg senere i en langt mer ekstrem retning der en stor gruppe aktivister stormet kongressen og hele 5 mennesker mistet livet og mange ble skadet. Stormingen skal ha blitt nøye planlagt i hemmelige forum der deltakerne blant annet delte råd og tips om ulike våpen de skulle ha med seg og det ble i ettertid funnet rørbomber plantet i bygget.

Det var rundt 8000 personer som deltok på stormingen, voktet av 1400 politimenn. Demonstrantene presset seg gjennom gjerdet og overmannet politifolkene som ble fratatt skjold og pepperspray som ble brukt i mot politiet av demonstrantene. Flere av demonstrantene var også godt rustet med gassmasker og rustning, og politifolkene som var i klart undertall ble angrepet fysisk med alt fra knyttnever til brannslokningsapparater.

Donald Trump og sosiale medier sin rolle

Trump hevder selv at han aldri direkte har sagt at Kongressen bør stormes, men det er ingen tvil om at det var han som «tente på bålet». Trump satte i gang allerede i desember, på julaften, der han blant annet twittret en video om hvordan kommunister jobber for å overta kontrollen og avslutter med å skrive «6.januar, da ses vi i DC!». Deretter oppdaterte han jevnlig twitter kontoen sin der han gjentatte ganger ber folk møte opp i DC 6.januar for å protestere, helt frem til dagen i forkant. Da protesten var ute av kontroll twittret presidenten at han elsket demonstrantene men at de nå var nødt til å dra hjem. Trump ble utestengt fra sosiale medier frem til Joe Biden ble innsatt som president. (NRK)

Bildet er hentet fra NRK

Med Trump sine 88 millioner følgere og sosiale medier i dagens samfunn sin påvirkningskraft er det ingen tvil om at disse twittermeldingene bidro til at stormingen fant sted.

Ekkokammer og filterbobler 

Tidligere i semesteret har vi lært om og skrevet ett blogginnlegg om ekkokammer og filterbobler. Ekkokammer er informasjon vi selv velger å eksponere oss for der vi deler de samme meningene, ideene eller troen om hva som er rett med en gruppe mennesker, og som styrkes av at du kontinuerlig får en bekreftelse fra de andre i gruppen. I ett ekkokammer vil det alltid være kun en side av en sak og man vil ikke bli utfordret til å se ting fra andres perspektiv, noe som dessverre kan skape store konsekvenser slik som med denne hendelsen. Filterbobler er tildelt informasjon som matcher dine tidligere søk, og som også derfor utelater informasjon som kunne vært nyttig eller informativ for å endre ditt syn eller mening om en sak, men som du dessverre på grunn av filterbobler nå ikke vil bli presentert for. 

Trump supportere og aktivistene som stormet kongressen er nok i stor grad påvirket av ekkokammer og filterbobler og ender derfor opp med å leve i sitt eget lille univers der de får ett mindre bredt og mangfoldig virkelighetsbilde og dermed lettere kan bli påvirket til å utføre dumme handlinger slik som storming av kongressen fordi motstemmer, fakta, vitenskap og sunn fornuft filtreres bort fra dem.

Konklusjon

Sosiale medier, ekkokammer og filterbobler har altså spilt en stor rolle under stormingen av den Amerikanske kongressen, da de i stor grad bidro med eksponering og deling av planer for stormingen, samt filtrering som fjerner fakta, vitenskap og sunn fornuft. Sosiale medier har ekstremt stor påvirkningskraft i dagens samfunn og vi mennesker er alt for lett påvirkelige når vi leser ting på nett. Dette er noe vi som samfunn burde ta til oss, og vi må prøve å jobbe mot at denne type utvikling kan få fortsette.

Kildehenvisning: 

2 kommentarer til «Kan vi skylde på sosiale medier for stormingen av Kongressen?»

  1. Hei Frida!

    Fin oppsummering av denne saken 🙂 Som standard, så har du også bra oppbygging av tekst + bilder i tillegg. Kjempe flott! Du skriver godt, og det er veldig bra at du har trukket frem filterbobler og ekkokammer. Veldig relevant. Skulle likevel ønske at du utdypet deg noe mer om dette temaet 🙂

    Bra jobba!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *