Google Analytics – hvordan bruke det for å lykkes med bloggen

Google Analytics – hvordan bruke det for å lykkes med bloggen

Hei igjen!

Da var vi i gang med siste del av digital markedsføring som blir ledet av Marius. Dette betyr at vi nærmer oss slutten på dette spennende og lærerike halvåret, så nå er det bare å suge til seg alt det siste av ny informasjon og kunnskap vi skal få tildelt. Da vi først opprettet disse studentbloggene var det stort fokus på at vi skulle få implementert Google Analytics for å holde en oversikt over blogginnleggene våre, hvem som leser, hvor de kommer fra, hva de søker på osv. Dagens innlegg omhandler nettopp Google Analytics og hvordan man kan bruke det i sammenheng med bloggen for å oppnå suksess.

Men først, hva er egentlig Google Analytics?

Google Analytics er et gratis analyseverktøy som brukes for å gi deg innsikt og data med detaljert statistikk om besøkende på din blogg og deres adferd inne på bloggen. Google Analytics er hovedsakelig laget for markedsførere, så for oss som er markedsføringselever er dette noe vi har brukt en del det siste halvåret, både på bloggen, samt når vi lagde nettbutikk. Med Google Analytics kan du måle kampanjer, blogger, andel mobilsøk, hvilke sider som leses, hva brukere søker etter, hvor mye du selger for og ekstremt mye mer.

Slik implementerer du Google Analytics på bloggen

Det første du gjør når du skal implementere Google Analytics på bloggen er å registrere en ny konto, med mindre du selvfølgelig allerede har en. Deretter må du registrere nettsiden din med navn, nettsidens navn, link, tidssonen din osv. Du får opp ganske klare instruksjoner her så det er enkelt å få med seg. Når dette er gjort vil du få opp en sporingskode som er til nettsiden din som må implementeres. Etter at dette er gjort vil det være lurt å sjekke at det funker som det skal ved å logge inn på Google Analytics imens du besøker bloggen din eller får noen andre til å besøke den for å se at den tar inn riktig data. Når dette er gjort og alt fungerer som det skal er du endelig klar til å ta i bruk hjelpeverktøyet Google Analytics for å forbedre bloggen din.

Hvordan bruke Google Analytics for å lykkes

Så, la oss se litt på fordelene ved å implementere Google Analytics og hvordan de kan være med på at du lykkes med bloggen din. Først og fremst får du en oversikt over trafikken på bloggen din, og hvilke nettsteder leserne dine kommer fra. Du ser for eksempel om de fleste av leserne dine kommer fra sosiale medier eller fra for eksempel nyhetsbrev, og kan ut ifra disse tallene se hva som fungerer, og hva som kanskje kan forbedres eller byttes ut eller droppes. 

En annen ting man kan se i Google Analytics er nemlig hvilke spesifikke nettsider det er som gir oss aller mest trafikk og dette gir oss derfor en bedre sjanse til å legge opp en god plan for å øke trafikken enda mer ved at du nå vet hvor ditt publikum befinner seg og hvor det er interesse for nettopp din blogg. Du får en bedre ide om nettopp hvor det er du bør prioritere å markedsføre deg selv for å nå ut til flest mulig som faktisk er interessert i dine innlegg.

Hvilke enheter de besøkende på bloggen befinner seg på når de besøker bloggen din er også noe du kan få innblikk i med Google Analytics. Her kan du for eksempel se at nesten alle dine lesere bruker mobil, da vet du at det er ekstremt viktig med en mobilvennlig blogg som fungerer optimalt på en mobilskjerm uten problemer, og med ett oppsett som er behagelig å se på. En lite mobilvennlig blogg vil også havne mye lengre ned i søkemotorer enn hva en mobilvennlig blogg vil og da vil du risikere å miste dine besøkende med mobil som foretrekkende enhet.

Du har kanskje hørt om noe kalt bounce rate? Denne forteller deg nemlig hvor mange besøkende du har som ombestemmer seg så og si med en gang de besøker nettsiden og krysser den ut. Dette kan det være mange ulike grunner til. Kanskje er ikke bloggen mobilvennlig, eller kanskje du promoterer deg til feil folk. Ved at Google Analytics viser deg dette kan du se nettopp hvem det er som snur i døra og dermed ha en større sjanse for å rette opp feilen, senke bounce raten og øke de positive tallene. 

Til slutt får du også innblikk i nøyaktig hvilke innlegg det er som troner toppen av popularitet inne på bloggen, som kan fortelle deg hva det er som interesserer dine lesere mest og gi deg en pekepinn på hva du bør prioritere å skrive mer om.

Kilder

5 ting du kan lære med Google Analytics

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *