Vurdering av nettbutikken Bikbok.com

Vurdering av nettbutikken Bikbok.com

I dagens blogginnlegg skal jeg vurdere en nettside ved bruk av de 10 vurderingskriteriene til Inevo. Jeg vil vurdere nettsiden etter egne oppfatninger og hvordan jeg føler den fungerer for meg personlig. Nettsiden jeg har valgt å vurdere er Bikbok.com.

Bikbok

Bikbok er både en fysisk butikk, samt nettbutikk som er under konsernet Varner-gruppen. Bikbok sitt konsept går ut på å selge trendy og prisvennlige klær til jenter og damer i alle aldre, men hovedsakelig er de rettet mot jenter i alderen 14-25. Bikbok.com er beskrevet som et dynamisk univers stappfullt med nyheter, inspirasjon og stil tips hver eneste uke

De 10 vurderingskriteriene for nettbutikker

  1. Førsteinntrykk

Om det så er en person eller en nettbutikk vil du fort danne deg ett førsteinntrykk som enten er bra eller dårlig. Dette vil være avgjørende for om nettbutikken får en sjanse eller ikke og vil i stor grad påvirke suksessen. Det er 3 spørsmål som bør kunne besvares i løpet av de første 5 sekundene du tilbringer på nettsiden:

  • Har jeg kommet til riktig sted?
  • Hva er det jeg kan gjøre her?
  • Hvorfor skal jeg gjøre det her?

For å svare på disse er det viktig med en nettbutikk som er appellerende, som gjør det lett for kunden å finne frem til produkter og passe på at viktig informasjon er godt synlig. Dersom disse spørsmålene ikke kan besvares i løpet av 5 sekunder, har nettbutikken sannsynligvis behov for forbedring. 

Bilde hentet fra https://bikbok.com/no/

Bikbok har en relativt ren forside med god oversikt over de ulike kategoriene. Det er ikke noe tvil om at du har kommet til rett side og det er enkelt å finne frem til de ulike mulighetene inne på nettsiden. Viktig informasjon om gratis hjemlevering og 100,- avslag på jeans er godt synlig, og fargene som er brukt gjør nettsiden behagelig og ryddig å se på. Alt i alt ett godt førsteinntrykk.

2. synlighet 

Det sier seg selv at en synlig nettbutikk er viktig for å skaffe kunder. Man ønsker gjerne å være synlig både på nettbutikkens eget navn, men også igjennom søk etter ulike produkter eller kategorier som finnes i nettbutikken. 

Når du søker Bikbok i google dukker nettbutikken opp som første alternativ. Også ved søk av short tail keywords eller kategorier som finnes på nettsiden slik som så enkelt som «jeans» og «topp» dukker Bikbok høyt oppe i søkeresultatene og er derfor en godt synlig nettbutikk.

3. Brukervennlighet

For å best mulig holde på kunden og passe på at de gjennomfører kjøpet er det viktig med en nettbutikk som er brukervennlig. En nettbutikk som er vanskelig og uoversiktlig vil oppleve at mange kunder hopper av tidlig i kjøpsprosessen. Det er viktig med en nettbutikk som fungerer minst like bra på PC som på mobiltelefon da researchen ofte foregår nettopp på telefon. Bikbok har en oversiktlig og brukervennlig nettbutikk også på telefon.

Bikbok har også en sterk søkefunksjon som tidlig kommer med forslag til hva du kanskje skal søke etter imens du skriver og dermed gjør det enkelt for kunder og finne frem til ønskelig produkt.

4. Kjøpsprosess

Desto enklere kjøpsprosessen er desto større sannsynlighet er det for salg. Her er det viktig å tenke på færrest mulig punkter å fylle ut for kunden, det bør være synlig hvilke betalingsalternativer man har, samt leveringstiden og leveringsalternativer. Bikbok har en medlemsordning som gjør det mulig å «logge inn» på nettbutikken dersom man er medlem. Ved å gjøre dette får man tilgang til alt man trenger av kundeinfo, ordrehistorikk og pakkesporing og kjøpsprosessen kan derfor foregå raskt. Dersom du ikke er medlem er dette fort gjort ved å registrere epost og man vil derfor ikke behøve å fylle inn noen felter neste gang du handler. Deretter velger du ønsket leveringsmetode og hvordan du ønsker å betale og vipps, så var kjøpet gjennomført.

5. Hastighet / Teknologi

Vi mennesker er utålmodige og forventer derfor at nettsidene vi bruker skal lastes inn fortest mulig og ser det som en avgjørende faktor for om vi ønsker å handle der eller ikke. Når jeg personlig søker opp nettbutikken til Bikbok synes jeg den er rask på å laste inn og jeg vil si meg fornøyd, men når jeg benytter meg av hastighetstesten til Google Pagespeed scorer de derimot veldig dårlig og kan risikere å miste kunder grunnet treg innlastning og bør absolutt se på forbedringspotensiale her.

6. Kundetilfredshet

Tidligere fornøyde kunder kan være en avgjørende faktor for om nye usikre kunder ønsker å benytte seg av nettbutikken eller ikke. For at en nettbutikk skal oppleves som trygg er det viktig at det finnes en måte der man kan se andre kunders tilfredshet med handelen og produktet, og dessverre skuffer Bikbok.com her. Bikbok har ikke en tilbakemeldingstjeneste eller anmeldelser på nettsiden, men det finnes likevel en mulighet til tilbakemeldinger gjennom for eksempel instagram eller på trustpilot hvor de har en score på 3,3 av 5. Likevel skal det sies at Bikbok har gratis bytte og retur muligheter, så dersom man skulle være utilfreds med produktet er det enkelt og gratis å gjøre noe med.

7. Trygghet

Som tidligere nevnt er det viktig å føle seg trygg når man handler over nett og du vil være sikker på at du får det du har bestilt og hva du gjør dersom noe er feil. Bikbok.com er ett kjent konsept som har eksistert lenge og allerede der finner du en slags trygghet i nettbutikken. Det er også hele 177 fysiske Bikbok butikker både i Norge, Sverige og Finland som igjen skaper trygghet til at nettsiden også er trygg. Viktig informasjon slik som leveringsmuligheter, og bytte og returrett er enkelt å finne frem til og kontaktinformasjon ligger lett tilgjengelig på nettsiden.

8. Kundekommunikasjon

Hvordan kommunikasjonen foregår mellom nettbutikken og kundene gir ett inntrykk av hvordan nettbutikken fungerer da kundedialog har mye å si. Bikbok.com bruker mye tid på kommunikasjon gjennom plattformen instagram da deres kundegruppe er unge jenter som befinner seg nettopp på den sosiale plattformen instagram. Bikbok sender også flittig ut mails til medlemmer av kundeklubben der de benytter seg av korte og fengende tekster med bruk av farger og bilder for å fange oppmerksomhet der det deles informasjon om nye tilbud eller fordeler i nettbutikken.

9. Priser / utmerkelser

Dessverre for Bikbok er den eneste prisen jeg kan se de har vunnet vært Barbie prisen som blir delt ut til de som er best på å få unge til å føle seg verst. Som ansatt i Bikbok vet jeg likevel at dette er noe Bikbok har tatt til seg med ett ønske om forbedring og det har i ettertid blitt gjort endringer slik som større og flere tilgjengelig størrelser, og det brukes nå modeller i alle ulike former og størrelser.

10. Konsept og strategi

Kommer strategien og konseptet gjennom i nettbutikken? Svaret mitt her er ja, da nettbutikken tydelig speiler at de fokuserer på moteriktige klær til unge jenter, samtidig som de er gode på lave priser, samt å kjøre kampanjer og tilbud for å holde prisene på ett nivå unge kan ta seg råd til. Bikbok er gode på å følge med på de nyeste trendene og er raskt ute med det som er på moten samtidig som de alltid har basic plagg som en hver jente burde ha i garderoben.

Konklusjon

Bikbok er en ryddig og god nettbutikk som har mange brukere og som oppleves som trygg. De er godt synlig på nett og er det er en enkel nettbutikk å bruke for kunder gjennom hele prosessen. Bikbok.com har likevel forbedringspotensiale når det kommer til hastighet på nettsiden og mulighetene for tilbakemeldinger og anmeldelser av plaggene på nettsiden.

Kilder:

https://bikbok.com/no/

https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/

https://inevo.no/blogg/hvordan-vurdere-din-nettbutikk/

https://no.trustpilot.com

One thought on “Vurdering av nettbutikken Bikbok.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *