Hvordan skaffe seg en mentor

Hvordan skaffe seg en mentor

I dette blogginnlegget skal jeg ta for meg temaet mentorer, hvorfor det er lurt å skaffe seg og sist men ikke minst hvordan man skal gå frem,. En mentor kan beskrives som en person med mye erfaring og som en som kan bidra med å skape muligheter innenfor karriere og bidra med veiledning, guiding og coaching. En mentor kan derfor hjelpe deg stort på veien til drømmeyrket. Før vi skulle skrive blogginnlegget fikk vi beskjed om å gå igjennom ett kurs kalt First Round kurs som er laget av Paul Besek.

First Round kurs

Kurset til First Round inneholder 8 moduler som hver for seg tar for seg alt som er nødvendig eller nyttig når det kommer til å skape nettverk og skaffe seg mentorer. Linkedin er en plattform som er super på akkurat dette og i dette kurset for vi lære masse om hvordan vi best mulig skal ta i bruk Linkedin i sammenheng med å skaffe seg mentorer.

Modul 1: Din identitet

Det første kurset handler om deg og din identitet både som student men også som en fersk profesjonell. Din student identitet og din profesjonelle identitet vokser ved siden av hverandre, og med din allerede eksisterende student identitet vil du bygge opp en sikrere profesjonell identitet som vil gjøre deg mer klar over dine egne styrker. Det er spesielt 5 kvaliteter som er gode å ha med seg når du ønsker hjelp fra andre profesjonelle for å unngå fallgruver i nettverksbyggingen:

 1. Empati – se ting fra den profesjonelle sitt «point of view» når du søker hjelp
 2. Nysgjerrighet – Vis tydelig at du er interessert i å lære fra dem og deres erfaringer
 3. Takknemlighet – Vær takknemlig og huska at disse menneskene bruker sin tid på deg.
 4. Relevanse – Forklar hvorfor du tok kontakt og hvorfor dette er nyttig for deg
 5. Respekt – Behandle dem slik du selv ville blitt behandlet hvis du var den som hjalp noen.

Modul 2: Finne mentor med Linkedin

Er det en plattform som virkelig er kjent for å være nyttig innen nettverksbygging er det Linkdin. Du kan selv begrense søkene dine til akk det som passer deg, uansett om du ønsker å søke etter jobb, skole eller et selskap. Det er 4 ulike måter å finne disse kontaktene på:

 1. Perfect overlap: noen du identifiserer deg med og som du allerede har i nettverket ditt. Dette kan være noen fra skolen din, med samme studieretning som deg.
 2. Great overlap: dette kan være noen som tidligere har gått på din skole, som jobber innenfor ditt fagfelt eller som har studert lignende fag, men ikke nøyaktig det samme. 
 3. Similarities: Dette kan være en som er ansatt der du ønsker å jobbe, som tidligere har studert på en lignende skole eller bare en person du finner interessant og ønsker å lære mer om.
 4. Someone interesting: Her trenger det ikke å være noen fellesnevnere annet enn at du selv finner denne personen interessant og er nysgjerrig på hva de kan lære deg

En annen ting som kan være greit å huske på er at de profesjonelle kan være i veldig ulike faser i deres karriere og du kan finne alt fra unge profesjonelle helt nede i din egen alder, eller profesjonelle som er mye eldre enn deg selv. De unge proffene har akkurat gått igjennom hva du selv nå går igjennom og husker godt hvordan du har det nå, de eldre derimot har ett mye større innblikk i karrieren og selv om de ikke nylig har vært der selv kan de gi gode tips. Begge alternativene er bra, men de unge proffene er kanskje de som vil virke minst skremmende å kontakte i starten.

https://www.landbrukarena.no/fag/hvorfor-skal-du-bli-mentor-i-ta-grep/

Modul 3: Ta kontakt via Linkdin, hvordan?

Å kontakte noen på Linkedin kan være forvirrende i starten, bruker man Linkdin eller skriver man en mail? Skal jeg skrive langt eller kort? Hvor «seriøst» skal jeg formulere meldingen? I kurset forklares det at Linkedin blir ansett som en enklere og raskere måte å ta kontakt på, imens mail er mer formelt og personlig. I din første melding er det uansett viktig å vise de samme 5 kvalitetene som er nevnt tidligere for å unngå fallgruver i nettverksbygging, og dette gjør du ved å svare på 3 viktige faktorer:

Who: Hvem er du?

Why: Hvorfor tar du kontakt?

What: Hva lurer du på eller ønsker fra personen du kontakter?

Det er også alltid greit å dobbeltsjekke før du sender meldingen at navnet er skrevet rett, at bedriftens navn er skrevet rett, om det er noen andre skrivefeil og at du har med who, why og what, da dette kan ha en betydning for utfallet.

Modul 4: Koordinering

For å best mulig koordinere en samtale fra en profesjonell er det kun noen få enkle trinn som trengs. Først å fremst må du anta at denne personen har en ganske full timeplan, så for å øke sjansene dine til å faktisk få hjelp anbefales det at du er effektiv og gjør det enklest mulig for dem å hjelpe deg, ved at du selv foreslår dato, tid og sted, finner ut hvilken kanal som er ønskelig, og eventuelt ett telefonnummer.

Modul 5: Navigasjon

De 5 egenskapene som er nevnt i første modul er nyttig også her under navigasjonen av samtalen for å få den beste opplevelsen for begge parter. Det er viktig at du minner dem på hvem du er og forsikrer deg om at tiden som er satt fortsatt er passende, husk å takke for at de bruker sin tid på deg og spør gjerne hvordan de har det og hør på hva de har å si.

Modul 6: Opptre profesjonelt

Det er alltid viktig å opptre profesjonelt og kort introdusere relevant informasjon om deg selv, her er 5 punkter som kan være greie å få med:

 1. Hvem er du?
 2. Dine ferdigheter og interesser
 3. Din nåværende karriere
 4. Hvor du er i dag
 5.  Hva det er du ønsker å få ut av samtalen

Deretter er det også viktig å stille gode spørsmål som du har tenkt nøye gjennom på forhånd, ordlegge seg godt og riktig, holde seg kortfattet og ikke minst lytte til den andre personen.

Modul 7: Research

Forbredelsene du gjør i forkant av samtalen med en mentor er viktige og det er derfor lurt å tilnærme seg informasjon før samtalen finner sted. Det er 3 ulike spørsmålskategorier: 

 1. The main question: Omhandler deres historie og hva som fikk dem til å ta de valgene de har tatt, og ende opp der de er i dag.
 2. The second question: Omhandler jobben de gjør, hvilke skills som er å lære i bedriften, informasjon om selskapet, trender, utfordringer og konkurrenter.
 3. The third question: Omhandler deres råd til deg hvor du kan spørre om det er noe spesielt du bør vite dersom du ønsker å følge deres fotspor, om det er andre muligheter du burde vurdere eller om de har noen spesielle ressurser de anbefaler deg.

Modul 8: Skape relasjoner

Nå som du har hatt en samtale med denne personen som du finner interessant og som kan ha gitt deg tips og råd som hjelper deg på veien inn i ditt drømmeyrket er det en viktig del av prosessen å bygge opp en relasjon. Det første du burde gjøre er å sende en mail der du takker for samtalen, gir en kort oppdatering, og forhører deg om det er muligheter for å ta kontakt ved en senere anledning dersom du skulle trenge det. På denne måten vil personen huske deg, føle seg verdsatt og det gjør dem interessert i å følge med videre på hvordan det går med deg.

Oppsummering

Kurset har for meg vært ekstremt lærerikt og noe jeg helt klart kommer til å få bruk for videre i livet. Jeg har selv tatt i bruk Linkedin i liten grad, men etter dette kurset ønsker jeg å få mer fart på det og finne meg relevante mentorer som kan hjelpe meg videre med tips og triks på den veien jeg ønsker å gå.

Kilder: 

https://first-round.teachable.com

One thought on “Hvordan skaffe seg en mentor

 1. Hei Frida!

  Fint innlegg 🙂 Du går systematisk gjennom modulene og leder leseren gjennom innlegget på en lettfattelig måte. Kjempe fint! Flott med bilder i tillegg, du kunne gjerne hatt med flere faktisk 😀

  Til neste gang, anbefaler jeg at du dobbeltsjekker slurvefeil. Det fremkommer noen slurvefeil i dette innlegget (f.eks «Linkdin»).

  Mitt neste tips gjelder din oppsummering. I og med at innlegget er noe lang, og du har gått gjennom mange moduler, anbefaler jeg at du skriver en avslutning som oppsummerer de viktigste poengene i kurset. Det bidrar til at leseren lettere husker og fordøyer informasjonen de har lest.

  Bra skrevet! Jeg gleder meg til å lese mer 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *