OKR- ett gjennomføringssystem

OKR- ett gjennomføringssystem

For å skape fremdrift og suksess i en bedrift er det viktig med motiverte arbeidere. Dette skapes gjennom konkrete mål og gode, smarte gjennomføringsplaner. I dagens blogginnlegg skal jeg ta for meg styringssettet OKR som er designet nettopp for dette og presentere enket for dere hva OKR er og hvorfor en bedrift burde ønske å benytte seg av nettopp dette. Netflix, Google, Facebook og Spotify er bare noen få eksempler på bedrifter som allerede bruker OKR.

Så hva er egentlig OKR?

OKR står for Objective, Key Results, og er ett system for gjennomføring som knytter et selskap sine mål, team og medarbeidere sammen. Prosessen OKR brukes for å sette høye mål, forsikre seg kontinuerlig fremdrift og for å holde fokus på de viktigste aktivitetene. 

Enkelt forklart omhandler OKR to grunnleggende spørsmål i alle ledd i organisasjonen hvert kvartal der Objective er hva det er du ønsker å oppnå, altså retningen, og Key results er hvordan du har tenkt å komme deg dit? Disse to spørsmålene vil ved hvert kvartal pushe frem de viktigste prioriteringene og skape riktig fokus i bedriften. (Lund, Karl Philip)

Bildet er hentet her: https://inevo.no/blogg/okr-et-system-for-gjennomforing/

Hvorfor burde man benytte seg av OKR i en bedrift?

OKR bør benyttes av den enkle grunn at det gjør det enkelt å styre ett selskap og det bidrar til tydelighet, fokus, økt engasjement og en høyere gjennomføringskraft. OKR har i hovedsak 4 store fordeler som er:

 1. De viktigste målene i bedriften kommer til overflaten
 2. Alle i bedriften får innblikk i hva som er viktig
 3. Du får innsikt i hvordan alle ligger an med målene
 4. Alle i bedriften vet hva som foregår

Det er som regel de talentfulle og engasjerte menneskene som har ett ønske om å jobbe i en organisasjon der personlig mål samsvarer med bedriftens verdier og mål og de trives med å sette seg høye mål. Derfor er det også oftest organisasjonene som venner seg til å sette høye mål og jobbe hardt mot disse som oppnår suksess. (Lund, Karl Philip)

Hvordan lage gode Objectives

En kort og inspirerende setning om hva teamet ønsker å oppnå er det som kjennetegner en god objective. En god objective er kvalitativ og inspirerende og skal få teamet til å sprette ut av sengen om morgenen fordi det skapes ambisjoner som gir mening for deg og teamet ditt og det er en følelse av fremdrift. En god objective er tidsbestemt og gir deg en satt periode å gjennomføre målet på, for eksempel i løpet av kvartalet. En god objective er også gjennomførbar uten å måtte være avhengig av andre. Det skal ikke være nødvendig å skylde på at man ikke fikk gjennomført fordi andre ledd svikter. I dette faget skal vi til eksamen sette opp en nettbutikk, eksempel på ett godt obejctive der kan derfor være:

 • Opprette en nettbutikk som er lett å bruke og som har stor pågang.

Hvordan lage gode Key results

Key results må utarbeides etter objectives og skaper strategien for hvordan du skal nå målene du har satt. Du bør benytte deg av 2-5 nøkkelresultater for hvert objective du har satt deg, og disse bør være korte og konkrete, målbare og tidsbestemte. For å samsvare Key results med mitt eksempel på ett godt objective for min eksamensoppgave kan mine key results være:

KR1: Opprette en nettbutikk med enkelt design

KR2: Få omtale på en kjent nettside eller 

KR3: 10 solgte produkter innen kvartalet

Ville jeg selv brukt OKR?

Andy Grove, mannen bak OKR sa en gang følgende: Resultatene til en bedrift vil alltid bli bedre ved å sette høye, nærmest uoppnåelige mål, til og med hvis man skulle feile halvparten av gangene. OKR skaper en felles motivasjon og sannsynlighetene for å lykkes med sin gjennomføring av målene som er satt er betraktelig større ved bruk av OKR, så ja, personlig ville jeg absolutt benyttet meg av OKR og det er noe jeg kommer til å ta med meg videre i arbeidslivet og foreslå der det vil virke nyttig.

Kilder:

 • Lund, Karl Philip (2019) https://inevo.no/blogg/okr-et-system-for-gjennomforing/
 • Lund, Karl Philip (2019) https://inevo.no/blogg/hva-er-et-godt-okr-objectiveambisjon/

One thought on “OKR- ett gjennomføringssystem

 1. Hei Frida!

  Flott skrevet! Du forklarer overordnet hvordan OKR fungerer og har med gode eksempler. Fint at du også siterer relevante kilder og har inkludert bilder i teksten. Jeg savner imidlertid at du skriver litt mer. Her kunne du ha trukket inn undertemaer som fordeler, ulemper eller analysere en bedrifts bruk av OKR for å få mer innhold o.l. Siden du først allerede har skrevet godt, så er det klart at man vil lese mer!

  Bra jobbet! Jeg gleder meg til å følge deg videre 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *