Bikbok bærekraftighet

Bikbok bærekraftighet

I forrige blogginnlegg skrev jeg om Bikbok som virksomhet og deres målgruppe, samt kundereise. I dag ønsker jeg derimot å se nærmere på bærekraftighet innenfor virksomheten og hvordan de arbeider mot FN´s 17 bærekrafts mål, og eventuelt til slutt hva Bikbok kan forbedre for å bli enda mer bærekraftige enn hva de er idag. 

Bærekraftig fokus har blitt mer og mer viktig den seneste tiden, og butikker og virksomheter tvinges til å bli mer oppmerksomme på deres måte å produsere på, hvilke stoffer de bruker og om deres arbeidskår er miljøbevisste og bærekraftige da kunder nå stiller høyere krav til dette enn hva de gjorde tidligere.

Så, hvor bærekraftig er egentlig Bikbok nå?

Som jeg nevnte i forrige blogginnlegg er Bikbok eid av Varner-gruppen som er ett norsk tekstilkonsern. Selv hevder varner at de er veldig bevisste på sitt samfunnsansvar og at de har som mål å kombinere sunn forretningsdrift sammen med etisk arbeid, noe som da også gjelder alle kjedene som tilhører Varner-gruppen og derav også Bikbok. (Varner)

Bikbok lanserte blant annet The better bag konseptet som er ett bærekraftig handlenett som kunden kan kjøpe i butikk og på nett for en billig penge og gjenbruke hver gang de handler. Bikbok ønsket å produsere dette i håp om å få ned bruken av plastposer, men i tillegg til dette har Bikbok nå også valgt å bruke mer bærekraftig produserte plastposer og papirposer, og posene koster nå 2 kr i håp om at dette skal bidra til at færre velger pose. The better bag er en del av Bikboks bff (better fasion future). Bikboks bff er det første skrittet mot mer bærekraftig rask motepraksis og deres mål er å holde motetempoet oppe samtidig som de holder fotavtrykket sitt lite. (Bikbok)

Bikbok har også en boks i alle butikker der man kan kaste fra seg brukte tekstiler man ikke lenger behøver til resirkulering, og man får også nå tilbud om man vil ha kvitteringen på e-post fremfor i papir når man handler.

Bikbok sine etiske retningslinjer kommer av et samarbeider med IEH (Intiativ for etisk handel) og forplikter Bikbok til å kunne dokumentere at produseringen av klær foregår i verdige arbeidsforhold med forsvarlig lønn, ingen tvangs- eller barnearbeid, ingen diskriminering og retten til fagorganisering og kollektive forhandlinger. (Bikbok)

Hvordan kan de forbedres?

For å se på Bikbok sitt forbedringspotensiale innenfor bærekraft skal jeg benytte meg av FN´s 17 ulike bærekraftsmål og dra frem det jeg spesielt tenker kan være mest relevant for Bikbok som er det 12. målet, nemlig ansvarlig forbruk og produksjon.

Bilde hentet fra: https://www.fn.no/om-fn/fns-baerekraftsmaal

12- ansvarlig forbruk og produksjon: Dette er ett mål som hovedsakelig handler om å sikre bærekraftig forbruks-og produksjonsmønstre.

For å kunne oppnå ansvarlig forbruk og produksjon ligger ansvaret hovedsakelig hos Bikbok, men også med hjelp fra forbrukeren. Aller først kan Bikbok selv fokusere på å produsere klær som lenger holder seg relevante og unngå å produsere så mange ulike alternativer til plagg som kun er på moten akkurat nå. Kvaliteten kan også helt sikkert forbedres på ulike produkter for å gjøre levetiden enda lengre og resirkuleringsboksen i butikk burde frontes MYE bedre da jeg som ansatt opplever at de færreste bruker denne eller i det hele tatt forstår hva den er til og hvorfor den står der.

Forbrukeren kan hjelpe til på dette punktet ved å etter ha blitt informert om resirkuleringsboksen yttligere bli bedre på å levere inn brukte tekstiler til butikken, og ved å bruke handlenett mer flittig, pluss at man kan takke ja til å få kvittering på e-post fremfor i papirform når man får tilbud om dette.

Kilder:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *