Refleksjonsnotat

Refleksjonsnotat

Heihei!

Første delen av kurset er nå over og jeg føler meg så mye mer oppdatert på teknologi og digital markedsføring i dagens samfunn. Vi har i dette kurset lært om alt fra studieteknikker, kunstig intelligens, 3D-printing, VR og AR, plattformtjenester og transaksjonskostnader, filterbobler, blokkjeder og mye mer.

Alle disse ulike temaene har vært spennende å lære om og personlig har hvert fall jeg lært masse nytt som jeg gleder meg til å ta med meg videre ut i arbeidslivet senere. Jeg skulle gjerne valgt ut et favorittema men jeg synes alle de ulike temaene var utrolig spennende og nyttige på ulike måter. Jeg tenker derfor nå å oppsummere noen av temaene, og samtidig nevne noen av konsekvensene ved bruken av dem. 

Studieteknikker

Studieteknikker lærte meg at alle kan lære nesten hva som helst, du behøver bare riktig teknikk. Det å lære noe, og føle at man mestrer noe er superviktig for motivasjon og det er derfor en avgjørende faktor med riktig studieteknikk til nettopp deg, fordi alle lærer forskjellig. Noen lærer av å notere, andre av å lytte, og noen lærer kanskje best av quiz. Personlig var ikke dette noe jeg hadde reflektert over før, så når jeg ble introdusert for dette og innså at jeg kan forbedre min måte å lære på gjorde dette meg allerede mye mer motivert for faget og jeg tror det kan være utrolig viktig å rette mye mer fokus rundt nettopp dette for samfunnsutviklingen sin del.

Kunstig intelligens 

Kunstig intelligens var et ord jeg hadde hørt før, men som jeg ikke kunne noe særlig om. Kunstig intelligens er et omfattende tema som kan være så utrolig mye forskjellig, og jeg lærte at det har både positive og negative sider ved seg, og at det er en ekstremt spennende og relativt ny teknologi som jeg er spent på hva den kan føre til i fremtiden. Blant annet vil kunstig intelligens kunne forenkle hverdagen vår ved å ta seg av enkle hverdagslige oppgaver, men det kan også brukes til å utføre mer omfattende arbeidsoppgaver slik som å overta jobbene til resepsjonister, butikkarbeidere, regnskapsførere og postbud. Fordelen med dette er jo at kunstig intelligens verken krever god lønn, pensjon, sykelønn eller ferie og er dermed med på å spare på økonomien. De blir heller ikke trøtte og slitne og kan jobbe dag inn og dag ut og effektiviseringen øker dermed betraktelig. Likevel er det jo konsekvenser av dette slik som at arbeidsledigheten vil bli større, før vi eventuelt får nye yrker der det trengs menneskelig kunnskap.

3D-printing

Det er en relativt ny måte å produsere ting på via 3D-printing, som både er billigere og mer effektivt enn tidligere. Det tar mindre plass og kostnadene blir mindre. En 3D-printer kan brukes til så mangt, alt fra knagger, håndtak og verktøy, til vesker, klær og sko. Det kan til og med brukes til å printe ut proteser. Dette med protester fant jeg veldig interessant med 3D-printere, for tenk så flott om vi kan gjøre proteser både billigere, men også bedre og mer behagelige å bruke. Dette vil jo kunne gjøre livet til mennesker med nedsatt funksjonsevne så utrolig mye lettere. Likevel fører 3D-printing også med seg noen konsekvenser. Det kan for eksempel brukes til å printe ut ulovlige ting slik som våpen, dett er jo nesten umulig å følge med på da alle kan eie en 3D-printer helt lovlig. Også for visse yrker vil 3D-printing skape konsekvenser, blant annet for transportører av varer som nå heller bare kan printes ut på stedet, fremfor å bli produsert i et annet land og dermed sendes til oss.

Plattformtjenester og transaksjonskostnader

Enda ett nytt og spennende tema. Dette syntes jeg var spesielt gøy å skrive om da jeg valgte å skrive om plattformtjenesten Tise som jeg selv bruker nesten daglig. Tise er en gjenbruks-app der man kan selge og kjøpe klær av andre, hovedsakelig brukt av unge voksne. Det jeg dog ikke kunne noe om av fra før av var transaksjonskostnader. Dette er noe jeg aldri før har tenkt over, men som jeg nå innser at kan ha stor innvirkningen på gjennomføringen av en handel. For samfunnsutviklingen er Tise en viktig app som er med på å gjøre gjenbruk lettere og det blir mer trendy å være miljøbevisst da Tise er veldig opptatt av dette, og imponerende nok vil informere deg om hvor mye CO2 du har spart miljøet for når du selger ett plagg eller en gjenstand. Konsekvensene av transaksjonskostnader er jo at dersom disse er for høye så vil trolig ikke handelen bli gjennomført da det enten blir for tungvint eller usikkert, men heldigvis for Tise er de flinke på å senke disse i appen.

Blokkjeder

Blokkjeder var det siste temaet vi hadde om, der vi fikk i oppgave å skrive om dette før vi hadde fått undervisning for at vi skulle lære å finne informasjon på egenhånd. Jeg syntes blokkjeder virket veldig omfattende og vanskelig når jeg først begynte å søke rundt på nett, men etter mye lesing på ulike nettsider forstod jeg etterhvert at blokkjeder rett å slett er en kjede med blokker som inneholder informasjon. Det er store forventninger til bruken av disse og at de trolig kan bidra positivt spesielt innenfor norsk helsesektor både med økt sikkerhet, personvern og effektivitet. Blokkjeder har likevel som nesten alt annet sine utfordringer, nettopp at de kan være en enkel mulighet for ulovlig virksomheter. Blokkjeder har altså både muligheter og utfordringer for samfunnsutviklingen og det er en spennende bruk av teknologi. 

Konklusjon

Dette faget har vært nytt og utfordrende, og jeg har virkelig lært masse nytt og spennende om teknologi og digitalisering i dagens samfunn. Jeg har også fått utfordret meg selv i å opprette og skrive en blogg, noe jeg syntes har vært en morsom måte å lære på og som jeg har trivdes veldig med. Alt i alt er jeg veldig fornøyd med å ha valgt digital markedsføring som valgfag og jeg gleder meg til fortsettelsen.

Kildehenvisning:

  • Krokan, A. 2013. Nettverksøkonomi – Digitale tjenester og sosiale mediers økonomi. Cappelen Damm

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *