Filterbobler og ekkokammer, din egen lille boble

Filterbobler og ekkokammer, din egen lille boble

Heihei!

I mitt forrige blogginnlegg skrev jeg om den norske plattformtjenesten Tise og en del om hvordan de jobber for å senke transaksjonskostnadene dine, blant annet ved at du kan benytte deg av de filtreringer du ønsker for at du lettere og kjappere skal kunne finne nøyaktig det du er på leting etter inne på appen. Dette sparer oss for mye tid. 

På instagram for eksempel vil appen kunne sile ut ulike type profiler du interesserer deg for og dermed presentere disse for deg på en egen side kalt «utforsk». Så dersom du ofte besøker matprofiler på instagram, vil utforsk-siden din nesten alene bestå av andre matprofiler. Dette er personlig algoritmer kalt «filterbobler» og er en effekt som filtrerer og sorterer bort informasjon på nettet for å tilby oss innhold tilpasset det vi viser interesse for. 

Personer og profiler vi velger å følge på instagram fordi vi ønsker å se mer av, er ofte de som er like oss selv eller har samme synspunkter som oss selv, og vi blir derfor hele tiden eksponert for informasjon, ideer eller oppfatninger vi allerede har, som bare forsterkes enda mer. Dette er kalt ekkokammer.

Filterbobler

Filterbobler er ikke på lik linje med filtrering en hjelpende hånd vi selv velger å benytte oss av. Filterbobler bestemmer hva vi får tilgang til av informasjon ut ifra hva vi tidligere har søkt på og vist interesse for på internett, og dermed kan vi blir utelatt fra informasjon som utfordrer oss om vårt syn på verden. Et eksempel på dette er Donald Trump. I Norge er det svært få som liker Donald Trump, mye fordi alt vi leser om han på nett eller ser på TV er negativt ladet informasjon. Vi trykker på og leser artiklene som omhandler Trumps handlinger negativt, og vil derfor senere få opp enda flere artikler som omhandler Trump negativt, dette er en kjedereaksjon av filterboblene. Derimot, i USA, har han mange tilhengere, fordi de har tilgang på annen informasjon enn hva vi blir presentert for her i Norge. Vi får derfor «ikke muligheten» til å få ett godt inntrykk av noe Donald Trump gjør, fordi filterboblene våre kun velger å informere oss om de dårlige handlingene hans fordi det er dette vi har fått tilgang til fra start.

Man kan faktisk velge å unngå filterbobler ved å benytte seg av privat nettleser modus, da vil ikke nettleseren din huske hva du har søkt på.

Ekkokammer

Ekkokammer derimot er noe vi selv velger å utsette oss for der vi befinner oss et sted med en gruppe mennesker som deler de samme ideene, troen eller meningene som deg. Dette kan være tankene dine, sosiale medier, nyheter, din sosiale krets og lignende. Vi mennesker er sosiale dyr som har behov for å være rundt andre mennesker og føle oss akseptert, og derfor liker vi spesielt mennesker som mener det samme som oss selv for å slippe å bli utfordret, vi liker rett og slett å ha det komfortabelt. Derfor oppsøker vi ofte samtaler, grupper, nettsider og lignende der man deler informasjon og meninger som man allerede har et likt syn på. Dette kan også for eksempel være gjennom at vi liker en side på facebook som står for det samme som oss selv, og dermed blir vi også eksponert for denne informasjonen vi allerede tror på gjentatte ganger og troen vår vil bare forsterkes enda mer.

Konsekvensene med filterbobler og ekkokammer

Med filterbobler og ekkokammer skaper du ditt eget lille univers der du kun får informasjon som du oppsøker på nett, både bevisst og ubevisst, og du vil derfor oppleve å bli utelatt fra ekstremt mye informasjon på nettet, men du vet ikke selv hva du går glipp av, nettopp fordi du ikke vet hva som blir filtrert ut for deg. Konsekvensene med dette er jo at du ikke vil få informasjon som utfordrer deg, eller som kan være avgjørende for ditt syn på verden. Du får et mindre bredt og mangfoldig virkelighetsbilde. Du er altså litt «stuck» i din egen lille boble. 

Trykk på bildet for å følge linken til videoen jeg har tatt ett skjermbilde fra

To ulike mennesker som googler det samme ordet, kan få to helt ulike resultater. Dette er jo fordi søkeresultatene du blir presentert for skal virke relevant nettopp for deg. Personlig synes jeg nesten det kan være litt skummelt å tenke på at google sitter med en egen personlig profil på meg og mine tidligere internettsøk, for så at de vet nøyaktig hva de skal presentere for meg i forhold til en annen person når vi søker på det samme. På en annen side er det jo utrolig behagelig å kunne få den informasjonen jeg ønsker nettopp fordi google vet hva jeg vil ha, og jeg er så mektig imponert over hvor mye internett og teknologi i dag kan få til og jeg er spent på hva fremtiden har i vente for oss.

Kildehenvisning

Krokan, Arne. 2015. «Det friksjonsfrie samfunn – om utviklingen av nye digitale tjenester». Cappelen Damm.

Krokan, Arne. 2017. «Nettverksøkonomi- digitale tjenester og sosiale mediers økonomi». Cappelen Damm.

https://www.aftenposten.no/verden/i/700EK/derfor-vet-google-hvem-du-er

3 kommentarer til «Filterbobler og ekkokammer, din egen lille boble»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *