3D-printere, effektivt og lønnsomt

3D-printere, effektivt og lønnsomt

Heihei.

I forelesningen fra 14.januar introduserte Arne Krokan oss blant annet for teknologien som omfavner 3D-printing. Dette er en relativt ny måte å produsere ting på, på en billigere og mer effektiv måte som gjøres internt i virksomhetene. Virksomheten Equinor mener de kan spare millioner av kroner på å ikke ha reservedeler liggende på et lager men heller produsere de via 3D-printere når de behøver de. Det tar mindre plass og kostnaden blir også mindre.

Den aller første 3D-printeren kom i 1984, men deretter har teknologien bare videreutviklet seg og ulike størrelser, brukervennlighet og pris gjør det derfor overkommelig for de aller fleste å ha en egen 3D-printer hjemme.

Med en 3D-printer kan du lage alt fra pynt og leker, til alt av konstruksjonsdeler og bruksgjenstander, og det er kun fantasien din som setter grensene.

Slik fungerer en 3D-printer

3D-print er en måte å produsere på som kalles additive produksjon, som er lag på lag med det materialet du trenger for å produsere varen. Materialet smeltes i printeren og sprøytes deretter ut gjennom et tynt munnstykke som beveger seg basert på maskinens instruksjoner, for så å stivne før neste lag sprøytes på. Dersom gjenstanden er kompleks kan det derfor ta veldig lang tid. 

3D-print metoden med lag for lag har vi på en måte stjålet fra naturen. Keramikere gjør det, snegler gjør det når de lager sneglehus, svalene gjør det med søle når de lager rede sitt og vepsen gjør det når den lager vepsebordet sitt.

Hva kan en 3D-printer brukes til?

For de aller fleste vanlige folk vil man kunne bruke en 3D-printer på å lage småting man ellers ville ha kjøpt seg slik som knagger, håndtak, vaser, kaffekopper, verktøy osv. Det kan også brukes til å printe ut sko, vesker og klær, og det finnes faktisk allerede kolleksjoner innen mote laget ved bruk av 3D-printere, blant annet Adidas har laget en kolleksjon med joggesko der de bruker 3D-printing. 

Her ser du en av Adidas sine sko som er laget i en 3D-printer

Grunnen til 3D-print er at man kan lage former som man ikke kan eller som er vanskelig å lage på andre måter. 

3D-print brukes også i flyindustrien til å lage deler som du ikke klarer å lage ved å bøye metall fordi det strekkes på måter som gjør at det ikke blir bra nok, og det fungerer derfor bedre å 3D-printe delene.

En derimot skumlere ting man kan 3D-printe er våpen. Du finner modeller av våpen på internett og dermed er det enkelt for en med en 3D-printere å lage et våpen om ønskelig. Teknologien utfordrer derfor måten å håndheve lovverket på, for det er ikke ulovlig å eie en 3D-printer bare fordi man kan bruke den til noe ulovlig.

Hvordan endres samfunnet av 3D-printing?

3D-printing vil endre samfunnet i den forstand at det vil skape konsekvenser mellom arbeidsdelingen i Norge og Kina for eksempel fordi vi kan produsere med de samme kostnadene «on-demand» istedenfor å måtte ha et lager.

Jeg legger her ved en link til en artikkel som handler om 3D-printing av proteser som ellers er en tidskrevende og dyr prosess: https://blogg.noroff.no/aktuelt/data-tech/3d-printet-arm-gjor-nedsatt-funksjonsevne-om-til-superkrefter/

Man bruker en 3D-printer for å gjøre en protese både billigere og mer behagelig å bruke, og dermed gjøre livet til mennesker med nedsatt funksjonsevne litt lettere. Teknologien vil gjøre protesen mer sensitiv for bevegelse, men også kraftigere og dermed bedre enn de som finnes på markedet i dag, til en billigere penge. 

3D-printede proteser vil heller ikke ha noe fokus liggende på at protesen skal se mest mulig ut som en menneskelig arm. Vi foretrekker at protesene vi lager ikke prøver å ligne på en menneskelig arm. De sier du er unik, du er annerledes. Det er brilliant, og du bør feire det, sier Joel Gibbard, direktør i Open Bionics.

Her ser du ett eksempel på en 3D-printet protese.

Dette vil jo selvfølgelig få en konsekvens for de som i dag jobber med å produsere tradisjonelle proteser. De vil ikke lengre være like aktuelle. Transportørene av tradisjonelle proteser vil heller ikke være nødvendige da 3D-printing gir oss muligheten til å lage en protese på stedet i løpet av noen dager fremfor at de må lages over flere uker i et land der det er billigere å produsere og dermed sendes til oss. 

Kildehenvisning

https://www.komplett.no/kampanje/37195/3d-printere-gir-deg-nye-muligheter

https://blogg.noroff.no/aktuelt/data-tech/3d-printet-arm-gjor-nedsatt-funksjonsevne-om-til-superkrefter/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *