Kunstig intelligens

Kunstig intelligens

Heihei!

Vi er godt i gang med forelesningene og dagens blogginnlegg skal dedikeres til temaet kunstig intelligens og alt det Arne Krokan lærte oss om dette i en forelesning nå nylig. Kunstig intelligens er jo et ganske stort konsept som kan være så mangt. Så hva er egentlig kunstig intelligens?

Kunstig intelligens er relasjoner, og det å forstå seg på mennesker. Kunstig intelligens er selvinnsikt, å kunne forstå seg selv. Kunstig intelligens er bodysmart, bildesmart, musikalsk og språksmart. Kunstig intelligens er logisk og matematisk og det er naturalistisk. Kunstig intelligens er teknologi.

Kunstig intelligens kan brukes til så utrolig mye forskjellig, deriblant:

  • Kundedata
  • Effektivisere saksbehandlinger i ulike sammenhenger
  • Forbedring av arbeid
  • Videreutvikling av annen teknologi
  • Bildegjenkjenning 
  • Utføre småjobber slik som for eksempel chatboots

Roboter 

Roboter har mer og mer blitt tatt i bruk i samfunnet og utviklingen deres over tid er enorm. Per dags dato kan du finne roboter som kan utføre nesten alle slags oppgaver og det finnes til og med roboter som kan utføre operasjoner på mennesker. Det er så utrolig mye roboter kan gjøre i samfunnet vårt, like bra som mennesker selv, eller enda bedre, at det finnes ulike teorier på om roboter kan ende opp med å ta over verden til slutt. 

Maskinlæring

Maskinlæring er en stor del av kunstig intelligens. En datamaskin skal trenes opp til å forstå ting som mennesker forstår for å kunne utføre jobben uten hjelp fra ett menneske. For å gjøre dette brukes det statistiske metoder for å lære datamaskiner å finne mønstre i store datamengder. De trenes opp til å gjenkjenne form, farge osv, men dersom likheten blir for stor vil dataene fortsatt slite med å se forskjellen, i motsetning til oss mennesker.

Dog or Muffin? - Imgur
hund eller muffin? Dette ser vi mennesker enkelt, men for en datamaskin vil dette være utfordrende.

Bør vi frykte kunstig intelligens?

I ekstremt mange tilfeller har det vist seg at datamaskiner med kunstig intelligens er smartere enn oss mennesker og har oftere rett. Ett eksempel på dette som Arne Krokan fortalte oss om i forelesninger kommer fra et sykehus i Beijing der en såkalt AI-maskin (artificial intelligence) kom frem til ulike prognoser på flere pasienter som lå i koma. I sju tilfeller sa legene at alt håp var ute for pasienten, og kunstig intelligens var uenig. I sju av disse tilfellene tok legene feil og pasientene våknet fra koma. Takket være Al-datene ble ikke respiratorene skrudd av og pasientene fikk livet tilbake.

På en måte kan jeg forstå at dette virker «skremmende» at en datamaskin skal bedre enn ett menneske selv vite hva som er rett og galt, men samtidig så er jo dette en positiv ting som bidro til at flere mennesker fikk leve. Og selv om kunstig intelligens stadig er under utvikling og bare blir smartere og smartere så er de fortsatt avhengig av oss mennesker for å komme seg dit. 

Jeg tror derfor ikke vi trenger å frykte kunstig intelligens, hvert fall ikke før om veldig langt frem i tid.

Fordeler ved kunstig intelligens

Ikke bare er kunstig intelligens spennende å lære om, det har også en hel del fordeler som følger med. Kunstig intelligens har evnen til å både motta og behandle store mengder med data samtidig som mulighetene for menneskelige feil er ikke-eksisterende. Kunstig intelligens er en datamaskin og blir derfor ikke sliten og trøtt slik som oss mennesker, de kan dermed jobbe døgnet rundt uten pause. Det betyr at vi mennesker kan bruke mer tid på det vi selv ønsker å bruke tid på. (Nordvpn.com)

Kunstig intelligens som hjemmesykepleier

Jeg legger ved en artikkel som omhandler kunstig intelligens hos roboter som hjemmesykepleiere og som spørr oss om kunstig intelligens egentlig kan gi ekte omsorg? Nå er det jo slik at hvert fall i Norge, men garantert også i mange andre land, så er det altfor få ansatte innenfor helsebransjen og hjemmesykepleien og derfor har det blitt tatt opp til vurdering om roboter kan fylle disse plassene. 

En robot vil kunne la eldre mennesker bo hjemme lengre ved å avlaste for hjemmesykepleien. Roboten kan hjelpe til med å plukke opp ting fra gulvet, hjelpe en på do eller hente mat til deg.

Roboten i artikkelen skal testes hjemme hos noen eldre i 2021 og det er håp om at den kan avlaste for hjemmesykepleien fra 2022.

Kildehenvisning:

https://www.nrk.no/livsstil/snart-kan-roboter-avlaste-hjemmesykepleien-1.14646634

Fordeler og ulemper med kunstig intelligens i nettsikkerhet

Frida Elise Espenæs

One thought on “Kunstig intelligens

  1. Hei Frida!
    Først og fremst har du en fin struktur på innlegget, men du kunne gjerne hatt mer av både tekst og bilder. Det er supert at du har med underoverskrifter, det gjør det mye mer oversiktlig for leseren! Det samme gjelder for måten du skriver på, for det er godt, men likevel savner jeg utdyping av temaet du skriver om. Du har én kilde nederst, men har likevel nevnt flere ting som trenger henvisning; ref at du forteller om roboter og maskinlæring. Dette er nok fordi det er et referat fra forelesning, men det skader aldri å legge til litt ekstra krydder av hyperlink-kilder slik at leseren enkelt kan lese mer om det dersom man ønsker 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *