Livet som student under en pandemi

Livet som student under en pandemi

Først og fremst vil jeg ønske dere alle et hei og velkommen til min blogg, og mitt aller første blogginnlegg. Denne bloggen er laget i forbindelse med faget digital markedsføring som jeg studerer på Høyskolen Kristiania i Oslo.

I mitt aller første blogginnlegg skal jeg skrive litt om hvordan det er å være student under koronapandemien som herjer i hele verden for tiden. Jeg skal både ta opp mine egne tanker og følelser, men også resultater fra undersøkelser som er gjort.

Personlig var jeg så heldig at jeg fikk ett helt år med studier uten koronapandemien så jeg har derfor dette å sammenligne med. En helt klar forskjell er jo åpenbart at man ikke får samme studenttilværelse som man er vandt med, med store forelesninger, gruppearbeid på biblioteket og koselige lunsjer med medstudentene mellom slagene. Nå derimot foregår undervisningene på nett, man samarbeider over zoom og man er mye mindre sosial, og hvertfall jeg blir rett og slett nødt til å ta meg selv litt ekstra i nakkeskinnet for å gjøre en god innsats.

En undersøkelse fra UiB viser faktisk at hele 7 av 10 studenter sier studieinnsatsen har blitt dårligere etter nedstengning.

Det kan være mange ulike årsaker til hvorfor studieinnsatsen er dårligere, men personlig tror jeg den årsaken som stikker seg mest frem er at mange studenter har behov for rutiner, og det å vite at du faktisk er nødt til å møte opp for å få med deg undervisningen utgjør en stor forskjell, hvertfall for meg personlig. Samtidig bor også mange studenter i kollektiv og har rett og slett dårlig med muligheter til å få ro og god konsentrasjon der de holder til i studentbyen sin. Forelesninger blir nå tatt opp og man tenker at man kan utsette å se den til man har tid eller ro, også går det ofte fort i glemmeboken.

Likevel viser også studier at strykprosenten for studenter er rekordlav akkurat i år. Dette grunnes i at man tar eksamen hjemme og derfor har bedre tid til å lese seg opp samtidig som man har alle hjelpemidler tilgjengelig, og ingen stressende eksamensvakt som titter over skulderen din imens klokken tikker mot leveringsfristen.

Ferske tall fra DBH (database for statistikk om høgre utdanning) viser at strykprosenten på landsbasis gikk ned fra 7 prosent våren 2019 til 5,4 prosent våren 2020. Dette er den laveste strykprosenten som noen gang er målt.

Dette viser jo åpenbart at koronapandemien påvirker ulike studenter på ulike måter. For noen studenter har det vært positivt å kunne jobbe mer hjemme og å slippe stresset med å måtte møte opp fysisk, og for andre har det vært demotiverende å ikke ha en rutine å følge og en plan gjennom dagen.

På bildet er (fra venstre) meg selv og min gode venn og medstudent Vilde som faddere i August 2020.

Over til min personlige opplevelse av studentlivet under pandemien. Mars 2020 var tiden da hverdagen gikk fra det vi kaller en normal hverdag til en hverdag med koronatiltak, nye rutiner og strenge restriksjoner. Personlig tenkte jeg i begynnelsen at dette var greit fordi vi plutselig ikke lenger var nødt til å møte opp fysisk og man kunne bestemme sin egen hverdag i en mye større grad studiemessig. Du kunne se forelesningene akkurat når det passet deg og vi fikk beskjed om at eksamener trolig ble gjennomført hjemme. Dette virket jo egentlig bare sykt digg, sant? Men nei, det tok ikke lang tid før jeg likevel innså at denne hverdagen nok ikke var så digg som man først tenkte.

Du skal virkelig ha kustus på deg selv for å stå opp tidlig hver dag kun for å gå inn på pcen og skru på zoom og diskutere faget med kohortgruppen din over nett. Oftere og oftere droppet man forelesninger til fordel for noe annet man heller ville bruke tiden på og man hang mer og mer etter i faget.

Det er virkelig en helt annen opplevelse av hverdagen å få lov til å kunne stå opp, ordne seg, gå ut i frisk luft og dra på skolen for å møte gode venner før men slår seg ned i forelesningssalen med en sukkerfri redbull og skravling i pausen. Dette er en hverdag hvertfall jeg gleder meg til og virkelig håper jeg får tilbake, og en hverdag jeg kommer til å sette mye større pris på nå som jeg vet hvordan det er å ikke ha tilgang på den.

Jeg er likevel veldig motivert for dette året og gleder meg til å lære mer om faget digital markedsføring og håper at året 2021 blir året der korona går mot slutten og at alle studenter får tilbake den vakre studenttilværelsen vi så sårt savner.

Kildehenvisning:

Hanger, Mari Rian.(2020)https://www.universitetsavisa.no/koronavirus/sju-av-ti-studenter-gjor-en-darligere-innsats-under-korona/110780?fbclid=IwAR01jWVx0wdi32Q3S3Iv7ghC67RyeVzud21-ngo9n35sJIyeCvbimExv7ro

Svarstad, Jørgen.(2020)https://www.forskerforum.no/rekordlav-strykprosent-for-studentene-under-korona/

Frida Elise Espenæs

2 kommentarer til «Livet som student under en pandemi»

  1. Hei Frida!
    Først og fremst vil jeg rose deg for at du tydelig har brukt tid på utforming av det visuelle med bloggen – bra!
    For det andre syns jeg dette er et helt supert eksempel på et godt førstegangs-innlegg. Det er tydelig at du har fulgt med på hva et godt innlegg bør inneha, og du har særlig vært flink med innledning og korrekt kildehenvisning. Jeg liker veldig godt at du har vinklet innlegget med en blanding av fakta fra studier om pandemien + din personlige erfaring.
    Fortsett sånn Frida! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *